5. maj, 2015

För mycket matlagning i TV

Är jag ensam om att tycka att det är för mycket matlagning i TV Jag tror inte det?

Är ständiga tävlingar i matlagning och bakning så intressanta  egentligen ? Serier, som är riktiga ”långkörare” som pågår i flera år ibland, eller återkommer med jämna mellanrum. För inte tala om alla repriser!

Några exempel:

  • Som halv åtta hos mig, där varje vecka, fyra personer, som aldrig träffats innan, får bjuda varandra på middag, och poängsätter varandra.
  • Bakprogram där hela Sverige bakar och inte nog med det vi får även se motsvarande program  från  flera andra länder. Liknande  program men med barn som deltagare har också dykt upp. Eller......

Det går lika bra med selleri

Därtill kommer den dolda nästan dagliga matlagningen, i morgon- och kvällssoffor, till och med inrednings-  sport- och trädgårdsprogram innehåller matlagning.  Det enda  som hindrar dessa program är direktsändningar med sport. Detta var bara ett smakprov, listan ka göras hur lång som helst.

Ett nedslag i DN:s Tv-bilaga för veckan 1-7-maj visar följande 15 renodlade matprogram. 

(många av dessa visas flera gånger per vecka):

Det söta livet, Ernst i Toscana, Paul Hollingworts pajer och desserter, Hela England bakar, Hela Australien bakar, Smak av England, Middag på tretti minuter, Top chef masters, Masterchef Canada, Masterchef USA, Kitchen hero, Bröd bara bröd, Tinas sommarkök, Vad blir det för mat.  (TV4 ledde veckans omgång)

Det har visserligen förekommit matlagning tidigare, från 1950- tills idag. Men var av en annan karaktär samt ganska fåtaliga. 

Till detta kommer då utbudet i butikerna. I bokhandeln tar kokböckerna upp dubbelt så stort utrymme som den övriga facklitteraturen totalt.  Lagar man så mycket mat, eller är det bara ögongodis i bokhyllan? Årets julklapp 2002, var en kokbok. Var det då det hela började??

matvarubutiken däremot finns inte samma tjusiga matvaror på hyllorna, nehej! Där tar onyttig mat som frukostflingor och müsli upp motsvarande utrymme i jämförelse med andra specerier.

Något är fel helt enkelt....

Några länkar i ämnet:

Förteckning över några matprogram i TV (här saknas massor av  exempel)

  Själv tycker jag som  Werner & Werner, att det går lika bra med selleri Bon appetit  🙂

Senaste kommentaren

11.05 | 06:59

Rött är dött, inte sött

16.03 | 19:31

"Hoppa han från tallegren" beskriver ETT moment i flykten. Ekorren kan dessförinnan ha gjort flera hopp från träd till träd, sista hoppet när han "stötte sitt lilla ben" var till en tall.

23.11 | 04:59

Den dialektala varianten där du efterlyser dialekten skulle kunna vara värmländska. Jag är inte hundra på det, men jag vet att "hocken" är "vilken" på värmländska.

29.07 | 17:19

Tyvärr förekom det mobbing bland barnen på kollo.