7. maj, 2015

Pippi firar 70 år

Pippi Långstrump fyller 70. En stor händelse...eller

Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, uppfanns av Astrid Lindgrens dotter Karin.

Karin fick manuskriptet till boken om Pippi på sin födelsedag den 21 maj 1945. Den första boken kom ut i november samma år hos Rabén & Sjögren. Boken refuserades först av Bonniers. Men efter att Astrid vunnit en barnbokstävling gavs boken ut av Rabéns i omarbetad form. Boken följdes av ”Pippi går ombord” 1946, ”Pippi Långstrump i Söderhavet” 1948 och Samlingsvolymen ”boken om Pippi Långstrump” 1952. Samtliga illustrerade av Ingrid Vang Nyman. Den 22 april i år gavs boken om Pippi ut i nyutgåva. Böckerna om Pippi har översatts till 70 språk och sålts i c:a 60 milj. exemplar.

Förutom böckerna förekommer Pippi i åtta spelfilmer, två TV-serier, två TV-filmer ( utöver dessa tillkommer video- och DVD- filmer) och minst 800 teater-uppsättningar. Hon har även granskats på längden och tvären och gett upphov till åtskilliga avhandlingar.

Pippi har inte alltid setts med blida ögon. Något år efter utgivningen startade ”Pippi-fejden” där upprörda vuxna ansåg att den vanartiga flickan skulle förleda barnen och driva samhället mot kaos. På 1970-talet ansågs Pippi som ärkekapitalist och på 2000-talet som rasist. I årets nyutgåva har överallt där n-ordet förekommer det ersatts med prefixet ”Söderhavs”. Kanske mina verser om Pippis pappa också måste ändras eller refuseras helt.

Pippi kommer att firas med stort kalas på skansen den 23 maj. På Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby kommer Pippis födelsedag att firas från öppningen den 13 maj och hela sommaren DN publicerade igår en artikel med dottern Karin. Göteborgsposten  hade en artikel i samma ämne.

I morgon den 8 maj firas ju även70-årsdagen av freden. I samband med denna publiceras ju även Astrid Lindgrens krigsdagböcker 1939-1945.

Det är mycket som ska firas nu härframöver🙂

Senaste kommentaren

11.05 | 06:59

Rött är dött, inte sött

16.03 | 19:31

"Hoppa han från tallegren" beskriver ETT moment i flykten. Ekorren kan dessförinnan ha gjort flera hopp från träd till träd, sista hoppet när han "stötte sitt lilla ben" var till en tall.

23.11 | 04:59

Den dialektala varianten där du efterlyser dialekten skulle kunna vara värmländska. Jag är inte hundra på det, men jag vet att "hocken" är "vilken" på värmländska.

29.07 | 17:19

Tyvärr förekom det mobbing bland barnen på kollo.