11. maj, 2015

Välgörenhet i snabbköpet

För en tid sedan, vid ett besök i ett snabbköp, hände det sig att kassörskan utan anledning läste av streckkoden på ”varuavskiljaren” för kunden före mig i kassan. Han blev mycket irriterad över detta och påpekade att han inte hade bett om det. Kassörskan log vänligt och påpekade att han lagt sidan med streckkoden uppåt, vilket hon tolkade som om han ville att hon skulle dra beloppet.  Fem kronor var ju ändå bara en struntsumma och gick till välgörande ändamål.

 Alla klossar såg likadana ut, något annat val fanns inte att tillgå. Jag vände förstås noggrant klossen med streckkoden nedåt, för att försäkra mig om att detta inte skulle upprepas. Vad hände? Jo kassörskan vred på klossen och samma procedur upprepades. Kassörskan ansåg att gjort är gjort, och inte skulle jag väl bråka om en sådan småsak.  Övriga kunder i kön började skruva på sig, och någon stoppkloss ville man ju inte bli. Jag handlar inte där numera. Inte för att jag är snål utan av princip. Kassörskan tyckte nog att hon gjorde en god gärning, det var ju bara småpengar.  Tanken är god, men den ska väl vara frivillig och då vill jag själv välja vilken välgörenhetsorganisation jag ska gynna.

 Här gäller det att läsa på:

Välgörenhetsorganisationer upplever idag att det är svårt att samla in kontanta smådonationer då de flesta betalar med kort. Samtidigt var administrationen av de insamlingsbössor som tidigare fanns vid kassorna ganska besvärligt. Några växelpengar att lägga där finns inte på samma sätt idag. Företaget Good Divider löste problemet genom att komma på idén om streckkoder på klossarna. förslaget nominerades till guldägget 2013. Förmånstagare är bl.a. Stockholms Stadsmission, ChildhoodBarncancerfonden och Radiohjälpen.

 Hos Good Dividers webbsida står följande att läsa:

//Varuavskiljaren ger möjlighet att skänka en slant i välgörenhet även då kontanter saknas. Genom att be kassören scanna avskiljaren läggs 5 kronor till köpet vilket också redovisad på kvittot.//

 Välgörenhet är nog bra, men den ska vara frivillig.🙂

Senaste kommentaren

11.05 | 06:59

Rött är dött, inte sött

16.03 | 19:31

"Hoppa han från tallegren" beskriver ETT moment i flykten. Ekorren kan dessförinnan ha gjort flera hopp från träd till träd, sista hoppet när han "stötte sitt lilla ben" var till en tall.

23.11 | 04:59

Den dialektala varianten där du efterlyser dialekten skulle kunna vara värmländska. Jag är inte hundra på det, men jag vet att "hocken" är "vilken" på värmländska.

29.07 | 17:19

Tyvärr förekom det mobbing bland barnen på kollo.