13. maj, 2015

Kassakloss

Kassakloss eller kundpinne är en vanlig folklig benämning på den varuavskiljare eller pinne som man lägger efter sina varor på rullbandet vid kassan i snabbköp och stormarknader. De flesta med texten ”nästa kund” eller med någon form av reklam. Eller som jag skrev om igår, försedda med streckkod för välgörande ändamål. 

Kassakloss eller stoppkloss kallas tyvärr ibland, även den person som envisas med att handla med kontanter. Ett störande moment som man vill undvika. Samtidigt minskar ju stöldrisken för butiken ju mindre kontanter som är i omlopp. Summan av kardemumman blir att större livsmedelsaffärer har börjat med att ha särskilda kassor för kontanthantering. Många detaljister har t.o.m. helt slutat med kontanter.

 Alla människor har av olika skäl, inte tillgång till internet eller möjlighet att erhålla kontokort/kreditkort. Det blir även vanligare att banken nekar vissa personer, med hänvisning till låga inkomster, ålder, sjukdom, arbetslöshet, missbruk etc. En trend som sedan länge funnits i t.ex. USA.

Samtidigt minskar bankerna sina kontor. På vissa orter finns inte längre något bankkontor. Därmed stänger banken ofta även de bankfack som fanns i anslutning till bankkontoren. Detta samtidigt som inbrotten ökar och försäkringsbolagen har större krav på just säkrare förvaring av värdeföremål och värdehandlingar d.v.s. i kassaskåp eller bankfack. Ett dilemma, eller kommer detta att bli försäkringsbolagens kommande nisch.

Kassaklossarna i sig (inte stoppklossarna) tycks däremot vara eftertraktade. Mängder av pinnar påstås försvinna spårlöst från Stockholms mataffärer varje år, vilket tycks vara ett mysterium för handlarna. Ett av de värst drabbade varuhusen är City gross i Kungens kurva. Där påstås  fler än 300 försvinna varje år. Förmodligen försvinner pinnarna med kunderna i samband med inköpen. Men vad de används till är mera svårbegripligt.

De flesta större mataffärer får sina pinnar gratis i marknadsföringssyfte så problemet är inte av ekonomisk art för dem, utan att det hela tiden saknas pinnar. Spekulationerna har varit många. Man har ansett att det enda logiska är att de är användbara på andra platser eller i andra butiker. förslagen har varit många:

Stafettpinne, apportpinne till hunden. Förvaringsplats för droger, samlarföremål eller rent hyss.

Drygt en (gratis) kassakloss mindre om da´n således, en petitess enligt min mening.

Bara det finns 3 st per kassa är det ok.🙂

Senaste kommentaren

11.05 | 06:59

Rött är dött, inte sött

16.03 | 19:31

"Hoppa han från tallegren" beskriver ETT moment i flykten. Ekorren kan dessförinnan ha gjort flera hopp från träd till träd, sista hoppet när han "stötte sitt lilla ben" var till en tall.

23.11 | 04:59

Den dialektala varianten där du efterlyser dialekten skulle kunna vara värmländska. Jag är inte hundra på det, men jag vet att "hocken" är "vilken" på värmländska.

29.07 | 17:19

Tyvärr förekom det mobbing bland barnen på kollo.