19. maj, 2015

Nedskräpning i parkerna

Nedskräpningssäsongen är inledd. Allt fler äter sin lunch ute eller har picknick i Stockholms parker och grönområden. Samma trend finns förmodligen även i städer som Göteborg och Malmö.

Nedskräpningen har ökat vilket till viss del kan skyllas på ”take-away-kulturen” med fler plastförpackningar. Många glömmer eller struntar helt enkelt att kasta skräpet på rätt sätt. Förutom  kostnaden för skräpplockning,  så är det även otrevligt  Detta beteende gynnar även råttorna som ju har blivit ett stort problem bl.a. i Humlegården. Där tog råttorna t.o.m.över parkleken.

Humlegården och Tessinparken är de mest populära och därmed även de skräpigaste innerstadsparkerna i Stockholm. Rålambshovsparken på Kungsholmen är också rätt drabbat.

Enligt Stockholms stad har skräpmängden eskalerat med åren. Mellan åren 2010 och 2013 ökade nedskräpningen i innerstadens parker med 30%. Mängden skräp i parkerna uppskattas uppgå till 150 ton. Städkostnaden i miljoner kronor under 2014:

Stadsdelar

Parker

Gator

Östermalm inkl. Djurgården

8,1

14,9

Norrmalm inkl. City

2,1

24,8

Kungsholmen

2,6

9,2

Södermalm

9,2

24,5

Dom pengarna skulle behövas bättre till annat. Kanske till snöröjning och sandning på vintern, det skulle både gynna kollektivtrafiken och gångtrafikanter.  En stor del av Östermalms ökade nedskräpning under sommaren 2014, anses till en del bero på musikfestivalerna Summerburst och Sthlm Field som vuxit ur Stadion och därför arrangerades på Gärdet, vardera med en publik på c:a 50 000 besökare. Inom festivalområdet har arrangören ansvar för renhållningen, men det skräpades ned en hel del runt och på väg till och från området.

Summerbursts festival kommer denna sommar att vara under två dagar.

Vi får hoppas att det går lugnare till i år.🙂

Senaste kommentaren

11.05 | 06:59

Rött är dött, inte sött

16.03 | 19:31

"Hoppa han från tallegren" beskriver ETT moment i flykten. Ekorren kan dessförinnan ha gjort flera hopp från träd till träd, sista hoppet när han "stötte sitt lilla ben" var till en tall.

23.11 | 04:59

Den dialektala varianten där du efterlyser dialekten skulle kunna vara värmländska. Jag är inte hundra på det, men jag vet att "hocken" är "vilken" på värmländska.

29.07 | 17:19

Tyvärr förekom det mobbing bland barnen på kollo.