21. maj, 2015

Bokstaven Zeta

Bokstaven Z (zeta)

Tillsammans med bokstaven Q ( 9 maj ) är bokstaven Z inte heller så vanlig i det svenska språkbruket. Z är till viss del utkonkurrerad av bokstaven S. I SAOL13 finns dock fler ord på Z än SAOL8 från 1923, vilket kan förklaras med fler utländska låneord idag.

Till det latinska alfabetet kom Z från den grekiska bokstaven zeta. Den härstammar i sin tur från den feniciska bokstaven "zayin", som allra först föreställde en handboja ("ziqq"), men sedan föreställde ett svärd ("zayin").

För att underlätta för sällskapsspel som Alfapet och Scrabble finns förteckningar med användbara ordZ. några exempel nedan.

Ord som börjar på Z:

Zappa, zebra, zelot, zenit, zeta, zip, zink, zloty, zon, zonal, zoo, zoom, zooma, zulu, zombies, Zorro eller Zlatan

Ord som innehåller Z:

Azer, aztek, azur, crazy, enzym, jazza, kazak, ouzo, ozon, ozot, pizza, uzbek

Ord som slutar på Z:

Fez, jazz, tradjazz, hästjazz,  nerz, nertz, hertz, kiloherz, megahertz chintz, kibbutz, showbiz, laissez, Schweiz

Falstaff Fakir skrev i sin ABC ur "Envar sin egen professor" följande:

Zontariffen för en krona

för dig fjärran från Landskrona

 I en s.k. modern homage tillägnad Falstaff, kan man läsa följande:

 Zontariffer har tendens

blott ha lönsamhet som gräns

 Som ”moderna alfabet” förekommer bokstaven Z i barnprogram i TV och som radioprogram för vuxna.

Från A till Ö- en resa orden runt ett Tv-program från 1975, där Birgitta Anderssons rollfigur Hedvig, behandlar bokstaven Z, (X Y Z) filmen tar 27 minuter. Bokstaven Z förekommer precis som bokstaven Q förstås även i barnprogrammet Fem myror är fler än fyra elefanter från 1977. Videon som kan ses här tar 29 minuter.

I P3 sändes radioprogrammet Alfabetet för vuxna den 19 februari 2014, inlägg om bokstaven Z.

 ”Vi zoomar in på Z” där man även talar om varför dansband älskar bokstaven Z. Det började med Lasse Stefanz. De hade fyra S i sitt namn och en kväll när de skulle spela så tog S-bokstäverna slut, så de satte dit ett Z på slutet istället. De tyckte det såg bra ut och fortsatte med det. Många  band tog efter och i dag vimlar det av Z-band:

Kepz, Slipz, Larz-Kristerz, Glennartz, Martinez, Jannez, Fernandoz för att nämna några. Passade inte z i slutet, placerade man ett Z i början eller inne i namnet som t.ex. Zekes, Zlips, Nizeguys, Svänzons, eller Wizex.  

 Z tycks vara en bokstav med smak för musik.🙂

Senaste kommentaren

11.05 | 06:59

Rött är dött, inte sött

16.03 | 19:31

"Hoppa han från tallegren" beskriver ETT moment i flykten. Ekorren kan dessförinnan ha gjort flera hopp från träd till träd, sista hoppet när han "stötte sitt lilla ben" var till en tall.

23.11 | 04:59

Den dialektala varianten där du efterlyser dialekten skulle kunna vara värmländska. Jag är inte hundra på det, men jag vet att "hocken" är "vilken" på värmländska.

29.07 | 17:19

Tyvärr förekom det mobbing bland barnen på kollo.