23. maj, 2015

Köp inte en zebra

Köp inte en zebra skrev Povel Ramel redan 1946. Du kan höra den här med orkestern Pirum eller med Povel själv här.

Sedan ett par år har zebramönster förekommit på det mesta. Inredning, tavlor, textilier, kläder, prylar, naglar och mycket mer. Zebraflocken anfaller, rena zebra-hysterin.  Med zebratapeter (som t.ex. fondtapeten på bilden t.v.) kan det nog bli lite för mycket. Det finns t.o.m. filmklipp eller bloggar om hur du zebramålar dina naglar. Vad sägs om blindtextgeneratorn blind Zebra eller zebramönstrade bokstäver och fonter.

När det gäller kläder har djurmönster tidigare varit lika med tantvarning, men tydligen inte nu längre. På inredningssidan har zebramönster förekommit lite till och från. En klassiker är väl Alvar Altos zebramönstrade stolar.Många  inredningsbloggar anser att zebran passar i de flesta heminredningsstilar både eleganta, minimalistiska, lantliga och eklektiska.

Zebraskinn på golvet var tidigare vanligt men består idag oftast av imitationer eller färgade och tryckta kohudar.  En ”riktig zebra” har i de allra flesta fall manen och svansen kvar. Därtill bör man vara mycket observant på varifrån zebran kommer. Det finns olika arter av zebror, för vissa krävs enligt Jordbruksverket, CITES-tillstånd och andra är helt förbjudna. Det bästa är att inte köpa ett zebraskinn för huvud taget.  Zebratrenden är inte alls bra för Afrikas vilda zebror.

Zebran mår bäst på savannen.🙂

Senaste kommentaren

11.05 | 06:59

Rött är dött, inte sött

16.03 | 19:31

"Hoppa han från tallegren" beskriver ETT moment i flykten. Ekorren kan dessförinnan ha gjort flera hopp från träd till träd, sista hoppet när han "stötte sitt lilla ben" var till en tall.

23.11 | 04:59

Den dialektala varianten där du efterlyser dialekten skulle kunna vara värmländska. Jag är inte hundra på det, men jag vet att "hocken" är "vilken" på värmländska.

29.07 | 17:19

Tyvärr förekom det mobbing bland barnen på kollo.