24. maj, 2015

Det nya svarta

 Den 22 maj, nämnde jag  (ironi)  filmen "Orange is the new black". Men vad innebär uttrycket det nya svarta? Ett klargörande kanske är på sin plats! Från att handla om trender inom modevärlden  har det nya svarta kommit att stå för något som är inne, egentligen vad som helst, bara det är hett nog eller toppar allt! Uttrycket  "det nya heta"  förekommer också men är inte alls lika vanligt.

Enligt wikipedia användes uttrycket the new black i modekretsar redan på 1980-talet. Det första kända belägget kommer från en artikel i Los Angeles Times från 1983 som hänvisar till att modeikonen Gianfranco Ferré vid visningen av det årets kollektioner sa att ”grått var det nya svarta”. Med det avsåg han att grått nu fyllde samma funktion som svart gjort tidigare, nämligen att utgöra den färg som andra färger användes i kontrast till, vanligen svart, grått, brunt eller blått.

I Sverige började detta fenomen att uppträda inom modebranschen omkring år 2002. Från modevärlden har uttrycket spritt sig vidare och används numera i överförd bemärkelse till vad som helst, bara man tycker det är hett nog. Man kan nog säga att det gått troll i uttrycket, inflation är bara förnamnet. Fenomenet brukar även kallas för snowclone.  Vad sägs om:

Smart är det nya svarta, sifferlöst är det nya svarta, gammalt är det nya svarta, stanna hemma är det nya svarta, flytande solpaneler är det nya svarta, programmering är det nya svarta, rasifiering är det nya svarta, falsk svärta är det nya svarta, vara otrevlig är det nya svarta . osv osv.

Möjligen kan det nya supersvarta materialet Vantablack, vara det nya svarta. Eller det svarta material som NASA tagit fram.

Svart, är och förblir svart enligt min mening.🙂

Senaste kommentaren

11.05 | 06:59

Rött är dött, inte sött

16.03 | 19:31

"Hoppa han från tallegren" beskriver ETT moment i flykten. Ekorren kan dessförinnan ha gjort flera hopp från träd till träd, sista hoppet när han "stötte sitt lilla ben" var till en tall.

23.11 | 04:59

Den dialektala varianten där du efterlyser dialekten skulle kunna vara värmländska. Jag är inte hundra på det, men jag vet att "hocken" är "vilken" på värmländska.

29.07 | 17:19

Tyvärr förekom det mobbing bland barnen på kollo.