29. maj, 2015

Syrenernas tid

Nu blommar äntligen syrenerna.  En underbar tid, men kort.

De vanliga bondsyrenerna hör till nostalgi-växterna som många har ett särskilt förhållande till. Med syrenbersån där kaffe- och saftkalas hölls och genom alla buketter vid skolavslutningen, så är månadsskiftet maj-juni också "syrenernas tid".   I år någon vecka efter pingst som ju också kallas ”hänryckningens tid”.

”En kväll i syrenernas tid och gullregnens månad" skrev Hjalmar Gullberg i sin dikt ”Kyssande vind”. Den finns som musik på video här. Syrenernas tid är även titeln på en låt av Per Gessle. Den kan du höra här. En bok av Bernt-Olof Andersson, har även denna titel.

Denna tid på året benämns även som ”mellan hägg och syren”. Uttrycket brukar sättas samman med historien om en skomakare som satte upp en skylt på dörren, med texten ”stängt mellan hägg och syren”. Det finns många teorier om ursprunget till denna historia. En del menar att den kommer sig av att skomakarna stängde verkstaden för att gesällerna skulle ut på gesällvandring, andra att det var en skröna skapad av Fritiof Nilsson Piraten.

Sist men inte minst en dikt om häggen, av Alf Henriksson.

Jag såg att häggen blommade,
det kom en doft av den.
Då gick jag till min älskade
och sade: Se och känn!
Hon stod vid makaronerna,
hon sydde på en klut.
Och när hon lyfte blicken
hade häggen blommat ut.

Underbart är kort.🙂

PS. Om färgen Syrenlila finns att läsa här.

Senaste kommentaren

11.05 | 06:59

Rött är dött, inte sött

16.03 | 19:31

"Hoppa han från tallegren" beskriver ETT moment i flykten. Ekorren kan dessförinnan ha gjort flera hopp från träd till träd, sista hoppet när han "stötte sitt lilla ben" var till en tall.

23.11 | 04:59

Den dialektala varianten där du efterlyser dialekten skulle kunna vara värmländska. Jag är inte hundra på det, men jag vet att "hocken" är "vilken" på värmländska.

29.07 | 17:19

Tyvärr förekom det mobbing bland barnen på kollo.