30. maj, 2015

Mors dag

I morgon är det traditionsenligt mors dag, som ju i Sverige firas den sista söndagen i maj. I de flesta andra länder firas dagen i regel något tidigare. Traditionen har funnits i Sverige sedan 1919. Den ursprungliga tanken är att vi ska stanna upp och tänka på våra mödrar och fira dem. Anledningen till den valda tiden i Sverige påstås vara att det är större chans för att kunna gå ut och plocka blommor för att ge till mamma.  

Dagen har  i stället blivit allt mer kommersiell vilket all reklam visar. Det finns t.o.m. särskilda webbsajter som enbart handlar om mors dag. Till en början mötte firandet samma motstånd som senare frufridagen. Mors dag introducerades 1908 i USA av Anna Jervis som ville hedra sin mamma.  Den vita nejlika som gjordes till symbol, vilket uppskattades av floristbranschen, blev för Anna Jarvis början till slutet.

Många upplever idag mors dag som ett tvång, eller ett onödigt jippo, som endast är till för kommersiella skäl, och bojkottar dagen.  Själv vill jag inte bli firad och firar inte heller…

Choklad och blommor… nej tack🙂

Senaste kommentaren

11.05 | 06:59

Rött är dött, inte sött

16.03 | 19:31

"Hoppa han från tallegren" beskriver ETT moment i flykten. Ekorren kan dessförinnan ha gjort flera hopp från träd till träd, sista hoppet när han "stötte sitt lilla ben" var till en tall.

23.11 | 04:59

Den dialektala varianten där du efterlyser dialekten skulle kunna vara värmländska. Jag är inte hundra på det, men jag vet att "hocken" är "vilken" på värmländska.

29.07 | 17:19

Tyvärr förekom det mobbing bland barnen på kollo.