4. jun, 2015

Har du ett UFO

UFO är väl något som de flesta förknippar med flygande tefat, gröna gubbar och liknande.  D.v.s. "unidentified flying object” på svenska oidentifierat flygande föremål.  Det finns också en musik grupp som kallar sig UFO

Eller så tänker man på någon udda, främmande eller avvikande person av något slag, eller att man själv känner sig som ett ufo. Som t.ex. Jonas Gardell beskriver i sin bok ”Ett ufo gör entré.”  Eller som den något överåriga DJ:n beskriver i sin blogg.

Jodå, jag klassas säkert som ett ufo, jag är ju gammal. Tänk bara på den kritiserade TV-serien ”Under samma tak”. Det krävdes flera avsnitt för att de unga skulle ändra inställning.

Men det är inte dessa begrepp jag vill ta upp, utan ett nytt begrepp. UFO står för "Un Finished Objects", eller på ren svenska oavslutade objekt eller projekt. UFO är ett projekt av något slag som övergivits i sitt ofärdiga tillstånd. Ett UFO ska därtill vara ett dåligt samvete.

Begreppet började användas i USA av kvinnor som sysslade med quilt och lapptäckesteknik eller mormorsrutor och spred sig senare till fler hantverksområden. ”Gör färdigt dina ufos”, var ett slag ett begrepp, och olika Studieförbund och Stick-caféer nappande på idén.

Även påbörjade eller havererade reparations- eller renoveringsprojekt är ibland UFOS. Halvhjärtade försök att städa i skåp och lådor, rensa på vinden eller garaget kan klassas som UFO.  Tänk så många UFOS som väntar på sommarstället till semestern. TV-programmet Arga Snickaren skulle nog inte funnits utan UFO:s.

Det är klart att jag har UFO:s hemma, har inte alla det?  🙂

Senaste kommentaren

11.05 | 06:59

Rött är dött, inte sött

16.03 | 19:31

"Hoppa han från tallegren" beskriver ETT moment i flykten. Ekorren kan dessförinnan ha gjort flera hopp från träd till träd, sista hoppet när han "stötte sitt lilla ben" var till en tall.

23.11 | 04:59

Den dialektala varianten där du efterlyser dialekten skulle kunna vara värmländska. Jag är inte hundra på det, men jag vet att "hocken" är "vilken" på värmländska.

29.07 | 17:19

Tyvärr förekom det mobbing bland barnen på kollo.