7. jun, 2015

Studentflak

Nu inleds en hektisk period i trafiken med studentflak.  I Stockholm inleddes den redan förra veckan då 140 ekipage körde runt i innerstan. I fredags eftermiddag (5/6) noterade jag själv fenomenet. Det första jag lade märke till var dånet från de enorma ljudanläggningarna, det andra var trafikstockningen. Det var nog menat att lastbilarna, fyra i rad vid detta tillfälle, skulle köra i kortege. Detta lyckades tydligen inte i praktiken varför övrig trafik kom emellan vilket förorsakade köbildning mellan fordonen. Kanske hastighetsbegränsningen 20 km/timme kan ha viss del i detta.

Lagom till festandet finns det ett flertal arrangörer som fixar det mesta och har hemsidor med vad som finns att erbjuda. Allt från olika storlekar på ekipagen med eller utan ljudanläggningEn del tillhandahåller även öl, som även kallas flaköl, sprutöl och nödraketer och gör reklam för det. Alkoholprocenten är dock okänd.

Normalt sett är det förbjudet att färdas på flak eller släp. Men vid Karnevaler och studentfirande hör det ofta till festligheterna. Om kraven är uppfyllda kan korta tillfälliga transporter få förekomma. Bestämmelser angående detta finns hos transportstyrelsen. I Stockholm råder sedan fyra år tillbaka förbud mot studentflak på vissa gator i City under hela perioden för studentexamen i Stockholms skolor (25 maj till den12 juni). Förbudet övervakas av polisen som även har uppgifter om vad som gäller.

Förra året hände en allvarlig olycka. Hittills har flaken kört problemfritt, men i fredags stoppades en lastbil med 3 000 burkar öl på flaket. Vem som levererat framgick inte.  Ett annat problem har tydligen varit flak som tillhört skolor inom Bygg- och anläggningsprogrammet som haft tydliga sexistiska banderoller och slagord.

I Södertälje har Polisen bestämt att flaken ska vara alkoholfria. Det verkar även som om man i Göteborg är inne på samma idé.  Då kanske studentmammans idé om vattenflaskor, som ersättning för blommor runt halsen, till studenterna är en god tanke.

Tidningen Metro har haft en reporter med som gäst på ett flak och har rapporter därifrån. Bilder på andra ekipage går att se här.

Utvecklingen mot ett alltmer vidlyftigt firande är uppenbart. Dessutom avskaffades studentexamen 1968. Och under 1970-talet firades i princip inte alls. Redan under 1960-talet var det en viss avmattning. Orsaken var bl.a. att 40-talistkullarna var så stora att det inte var lika fint längre. Detta trots att långt ifrån alla hade möjlighet att gå i gymnasiet. Att ta studenten med mössa och allt var på utgående. På 1990-talet tog det hela fart igen. Idag representerar firandet mera att vara klar med studierna helt enkelt, oavsett hur man klarat av dess eller inte.  

Så länge ingen tar skada och inga olyckor sker, låt dom hållas…🙂

Senaste kommentaren

11.05 | 06:59

Rött är dött, inte sött

16.03 | 19:31

"Hoppa han från tallegren" beskriver ETT moment i flykten. Ekorren kan dessförinnan ha gjort flera hopp från träd till träd, sista hoppet när han "stötte sitt lilla ben" var till en tall.

23.11 | 04:59

Den dialektala varianten där du efterlyser dialekten skulle kunna vara värmländska. Jag är inte hundra på det, men jag vet att "hocken" är "vilken" på värmländska.

29.07 | 17:19

Tyvärr förekom det mobbing bland barnen på kollo.