5. jun, 2015

Sverigedräkten

I samband med nationaldagsfirandet och ibland andra officiella tillfällen, bär de kungliga damerna sverigedräkten. Dräkten blev officiell nationaldräkt först 1983 då den 6 juni fick status som nationaldag. Dräkten bars då för första gången officiellt av drottning Silvia, vilket gjorde att dräkten fick en renässans. Dräkten finns även i herrmodell men är, med enstaka undantag, inte lika populär bland män.  

Bilden bredvid med de kungliga damerna är från 2013.

Sverigedräkten, egentligen Svenska kvinnliga nationaldräktsföreningens festdräkt och även kallad allmänna svenska nationaldräkten är även en nationaldräkt som först togs fram i början av 1900-talet i nationalromatikens anda. Dräkten i jugendstil var även en reaktion mot dåtidens mode med hård snörning i midjan. Men även att skapa en allmän dräkt för kvinnor som saknade tillhörighet till någon sockendräkt.

I samband med en utställning 2009 har designgruppen Fuldesign designat en hijab att kunna bäras till sverigedräkten blev reaktionerna starka. Fuldesign var införstådda med att folk som höll på med dräkter skulle bli upprörda. Men blev istället dödshotade av nazister och tar fortfarande emot hot.

Till skillnad från Norge, bär vi i Sverige inte på långt när, folkdräkt vid högtidliga tillfällen.

Med korrekt svensk folkdräkt, får man gratis entré på Skansen.🙂

Senaste kommentaren

11.05 | 06:59

Rött är dött, inte sött

16.03 | 19:31

"Hoppa han från tallegren" beskriver ETT moment i flykten. Ekorren kan dessförinnan ha gjort flera hopp från träd till träd, sista hoppet när han "stötte sitt lilla ben" var till en tall.

23.11 | 04:59

Den dialektala varianten där du efterlyser dialekten skulle kunna vara värmländska. Jag är inte hundra på det, men jag vet att "hocken" är "vilken" på värmländska.

29.07 | 17:19

Tyvärr förekom det mobbing bland barnen på kollo.