6. jun, 2015

Nationaldagen

I år är det 10 år sedan nationaldagen blev en röd dag. När annandag pingst försvann som ”röd dag” i kalendern 2005 ersattes den med nationaldagen, den 6 juni.

Men annandag pingst har tidigare alltid infallit på en måndag och nationaldagen kan vissa år infalla på en lördag eller en söndag. Så är fallet i år när den 6 juni infaller på en lördag. Det betyder att den som arbetar kontorstid måndag till fredag, går miste om en ledig dag.

Tidigare firades den 6 juni endast som ”svenska flaggans dag” Den svenska flaggan är näst äldsta flagga efter Danmark. Herman Lindqvist kan berätta mer om dagen. Enligt kungahuset har kungafamiljen ett späckat program med avslutning på Skansen. Innan dess har kungaparet samt kronprinsessan närvarat vid medborgarskapsceremonier i Örebro respektive Uppsala.  Lite om blågult även under tankar kring färg 6/6.

En ny tradition bland det svenska folket tycks vara att grilla, ha picknick eller äta smörgåstårta. Den 6 juni är ju även sillens, färskpotatisens samt fruktens dag. Smörgåstårtans dag är däremot den 13 november.

Har man inte valt fel datum för dessa temadagar🙂

Senaste kommentaren

11.05 | 06:59

Rött är dött, inte sött

16.03 | 19:31

"Hoppa han från tallegren" beskriver ETT moment i flykten. Ekorren kan dessförinnan ha gjort flera hopp från träd till träd, sista hoppet när han "stötte sitt lilla ben" var till en tall.

23.11 | 04:59

Den dialektala varianten där du efterlyser dialekten skulle kunna vara värmländska. Jag är inte hundra på det, men jag vet att "hocken" är "vilken" på värmländska.

29.07 | 17:19

Tyvärr förekom det mobbing bland barnen på kollo.