11. jun, 2015

Melodikrysset

Melodikrysset fyller 50 år idag. Programmet sändes första gången den 11 juni 1965 i P3. Det var då en ny programidé med korsord i radio. Programmet har då som nu ansetts vara ett lättsamt program, även om man inte löser själva krysset.

Programmet sammanföll med införandet av lediga lördagar och jag kommer ihåg hur man kunde äta sen frukost samtidigt som man lyssnade på programmet. Detta i stället för att stressa iväg tidigt för en halv dag på arbetet.  

Programmet kallades från början ”melodinöten”. Den första programledaren var Peter Granberg. Nuvarande programledare för melodikrysset  är Anders Eldeman som lett programmet sedan 1996. Programmet sänds numera i P4. Men fortfarande på lördagar klockan 10 och med samma signaturmelodi ”ju mer vi är tillsammans” som introducerades i Sverige av revykungen Ernst Rolf. Sedan 2011 finns Melodikrysset som app för Android och Iphone. Men krysset finns även att hämta hos de flesta dagstidningarna.

Melodikrysset uppmärksammar 50-årsjubileet den 11 juli då programmet sänds från Dandsbandsveckan i Malung. Programmet presenteras här av Aftonbladet.

En sommarkonkurrent är Sommarkrysset som sänds lördagar från Gröna Lund.

Klart jag lyssnar på programmet, jag har ju radio i mobilen 🙂

Senaste kommentaren

11.05 | 06:59

Rött är dött, inte sött

16.03 | 19:31

"Hoppa han från tallegren" beskriver ETT moment i flykten. Ekorren kan dessförinnan ha gjort flera hopp från träd till träd, sista hoppet när han "stötte sitt lilla ben" var till en tall.

23.11 | 04:59

Den dialektala varianten där du efterlyser dialekten skulle kunna vara värmländska. Jag är inte hundra på det, men jag vet att "hocken" är "vilken" på värmländska.

29.07 | 17:19

Tyvärr förekom det mobbing bland barnen på kollo.