19. jul, 2015

Smörgåstårtan 50 år

Fruntimmersveckans tårtkalas kan ju lika gärna bestå av en matig smörgåstårta som ju passar till alla tillfällen och dessutom kan ersätta en måltid. Jag nämnde i tidigare krax (6/6) att det var en ny tradition med smörgåstårta på nationaldagen. Kanske för att den kan serveras med de flesta drycker.

Smörgåstårtan som blir 50 år i år, introducerades 1965, av konditorn Gunnar Sjödahl  på Wedemarks konditori i Östersund. Det finns dock de som hävdar att tårtan är äldre än så. Etnologen och måltidsforskaren Richard Tellström hävdar att det redan 1936 fanns en s.k. sandwichtårta, samt att liknande anrättningar fanns i Vår kokboks första upplaga från 1951. Hur som helst allmänt känd och populär blev smörgåstårtan genom Gunnar Sjödal. Smörgåstårtans dag firas sedan 2012, på Gunnars födelsedag, den 13 november.

Gunnar gjorde under 60-talet mycket snittar och landgångar och då börjat fundera på att göra dessa som en riktig tårta med fyllning emellan. Gunnar har bakat över 400.000 smörgåstårtor i sina dagar. I ett gomorronprogram i TV visar och berättar han hur han gör sina smörgåstårtor. Populariteten har spritt sig och många recept finns på nätet. Det går även att beställa och skicka smörgåstårta via nätet. Andra har helt specialiserat sig som Smörgåstårteriet som för detta hyllats i mattidskriften Food and Wine Magazine.

Hur ska då en smörgåstårta se ut? Det finns massor med varianter men tårtan är normalt gjord i flera skikt av vitt matbröd som varvas med lager av pålägg och krämiga fyllnader. Vanliga ingredienser är grädde, majonnäs, gräddfil, creme fraiche, räkor, gravad eller rökt lax, kaviar eller löjrom, ägg, gurka och tomater. Även kallskuret kött förekommer.Till smörgåstårtan dricks ofta cider, rosé- eller vitt vin samt öl.

Jordgubbstårta är ju fasligt gott, men smörgåstårta är kanske nyttigare, men som sagt det är ju valfritt. 🙂

Senaste kommentaren

11.05 | 06:59

Rött är dött, inte sött

16.03 | 19:31

"Hoppa han från tallegren" beskriver ETT moment i flykten. Ekorren kan dessförinnan ha gjort flera hopp från träd till träd, sista hoppet när han "stötte sitt lilla ben" var till en tall.

23.11 | 04:59

Den dialektala varianten där du efterlyser dialekten skulle kunna vara värmländska. Jag är inte hundra på det, men jag vet att "hocken" är "vilken" på värmländska.

29.07 | 17:19

Tyvärr förekom det mobbing bland barnen på kollo.