24. jun, 2015

Parkteatern

 

Parkteatern i Stockholm är en institution som funnits sedan 1942. En parkteater är en form av  friluftsscen där uppträdanden sker under bar himmel.  Till skillnad från de flesta andra friluftsteatrar i landet är föreställningarna hos Stockholms Parkteater alltid gratis, vilket är ganska unikt i världen.  Parkteatern bjuder på många olika former av underhållning, som teater, konserter, dans och för barnen finns sedan 1975, förstås clownen Manne.  För att få en bra plats måste man vara ute i god tid Många besökare har med sig picknick som intas under tiden man väntar på föreställningen.   

Det finns ett flertal scener i Stockholmsområdet, de flesta spelplatserna ligger dock utanför själva tullarna. Parkteatern har under augusti månad en fast scen i Vitabergsparken där ett blandat program med gästspel från hela världen spelas under det gemensamma namnet Dansmånad.

Nedan, ett urval av spelplatser:

Spelplatser/Evenemang


Vitabergsparken


Galärparken


Rålambsshovsparken


Åkeshovs Slottspark


Kungsträdgården


Långholmen


Bredängs Allé/Bredäng


Farstabadet


Margaretaparken


Hesselby slott


Hässelby torg


Vinterviken


Nytorps gärde i Kärrtorp


Ärvingeskolan i Kista


Husby Gård


Gryntorpsparken/Årsta


Vårgården/Vårberg


Skarpaby/Skarpnäck


Solursparken i Vällingby


Hägersten


Norra stadsparken/Rinkeby


Blecktornsparken

Clownen Manne

Eggeby gård i Tensta

Clownen Manne

Vårbergstoppen

Clownen Manne

Maltesholmsbadet

Clownen Manne

Åkebyparken i Täby

Pilotprogram/annan kommun

Ekbacken i Åkersberga

Pilotprogram/annan kommun

Stockholms Parkteater är numera en del av Stockholms stadsteaters scener och sedan i december 2014 är Sissela Kyle, chef och konstnärlig ledare för Parkteatern. Vilket innebär den första säsongen i hennes regi. Vi får hoppas att det leder till något bra.  Jag har för mig att jag såg henne i tolvskillingsoperan (1980) på just parkteatern i Vitabergsparken.

Om vädret tillåter brukar jag någon gång under sommaren gå på någon föreställning. En föreställning jag minns är Hair som spelades 1999. Samt en pjäs av Dario Fo (har dock glömt årtalet).🙂

 

Senaste kommentaren

11.05 | 06:59

Rött är dött, inte sött

16.03 | 19:31

"Hoppa han från tallegren" beskriver ETT moment i flykten. Ekorren kan dessförinnan ha gjort flera hopp från träd till träd, sista hoppet när han "stötte sitt lilla ben" var till en tall.

23.11 | 04:59

Den dialektala varianten där du efterlyser dialekten skulle kunna vara värmländska. Jag är inte hundra på det, men jag vet att "hocken" är "vilken" på värmländska.

29.07 | 17:19

Tyvärr förekom det mobbing bland barnen på kollo.