27. jun, 2015

Friluftsmuseum

Många sommarutflykter kanske går till olika friluftsmuseer. Inom många friluftsmuseum ingår ibland en folkpark(se krax 26/6) eller en friluftsteater(se krax 25/6).

Nationalencyklopedin (NE) beskriver begreppet friluftsmuseum så här:

// Friluftsmuseum: museisamling av hus, gårdar, verkstäder m.m. under bar himmel. Termen började användas under 1890-talet, sedan Artur Hazelius 1891 öppnat Skansen i Stockholm som en avdelning av Nordiska museet.//

I Sverige finns det flest friluftsmuseer i världen, i förhållande till folkmängd. Förutom dessa finns det även ett tusental hembygdsgårdar med museal verksamhet.

Det finns olika typer av friluftsmuseer, som t.ex. arkeologiska fritidsmuseer som:

Eketorps borg (världsarv)

Gesemon i Örnsköldsvik

Till Ekomuseet Bergslagen hör ett flertal gamla bergsbruk och järnbruk, hyttor, verkstäder och liknande. Så många att det är omöjliga att räkna upp.   

 Övriga kända friluftsmuseer är som exempel:

Skansen i Stockholm

Fredriksdal, Helsingborg   

Gammlia, Umeå

Grännaberget, Gränna

Gammelgården, Köping

Murberget, Härnösand

Disagården, Uppsala

Jamtli, Östersund

Norra berget i Sundsvall

Torekällberget i Södertälje

Vallby i Västerås

Ingeborrarp, Örkelljunga

Sågudden, Arvika

Sanna hed, Örebro

, Fårösund

Måste nog erkänna att jag endast har besökt ett fåtal av dessa, trots att jag haft många år på mig. Man måste ju inte vara så kulturell att man riskerar att bli nördig. Det finns ju lättsammare aktiviteter.🙂

Senaste kommentaren

11.05 | 06:59

Rött är dött, inte sött

16.03 | 19:31

"Hoppa han från tallegren" beskriver ETT moment i flykten. Ekorren kan dessförinnan ha gjort flera hopp från träd till träd, sista hoppet när han "stötte sitt lilla ben" var till en tall.

23.11 | 04:59

Den dialektala varianten där du efterlyser dialekten skulle kunna vara värmländska. Jag är inte hundra på det, men jag vet att "hocken" är "vilken" på värmländska.

29.07 | 17:19

Tyvärr förekom det mobbing bland barnen på kollo.