29. jun, 2015

LEGO

Alla barn kanske inte är så intresserade av friluftsmuseum. Det skulle då möjligen vara friluftsmuseet i Ingeborrarp i Örkelljunga, som i sommar (2015) har en LEGO-utställning. Men de flesta barn kanske hellre skulle besöka Legoland eller se den nya animerade Legofilmen från 2014 som är baserad på lego. En trailer kan ses här.

Legoland är temaparker med leksakssystemet Lego som tema. Den första Legoparken öppnades 1968 i Billund i Danmark, men idag finns även Legoland i andra länder. Det danska Legoland ligger mitt på Jylland, strax utanför Billund och har under många år varit Danmarks mest besökta familjeresmål. Allt inom parken är byggt i lego, från hela stadsdelar i Köpenhamn till Kennedy Space Center.

Hur kan då de från början enkla legoklossarna ha vuxit till att bli jättestora temaparker och filmer. Historien började i Danmark 1932 när Snickaren Ole Kirk Christiansen började tillverka träleksaker. Företaget får namnet Lego, en kombination av orden leg godt (lek bra). Först 1958 upptäcker man att lego på latin även betyder ”jag sätter samman”.  Historien om Lego finns även som en trevlig animerad film.

2014 gick Lego om den amerikanska Barbie-tillverkaren Mattel som världens största leksaksjätte. 2014 låg Kirk Kristiansen-familjen, ägarna till Lego, i topp på listan över de rikaste i Danmark. 2015 satsade Lego Foundation 31 miljoner kronor för en professur med inriktning på lek hos universitet Cambridge i Storbritannien. Näringslivet jagar ingenjörer och här har man trott sig finna en lösning på bl.a. matteproblem, nämligen legoklossar.

Tyvärr verkar de ursprungliga enkla klossarna vara på utgående, och det satsas på specialbyggsatser som vänder sig till pojkar. Kanske näringslivet kräver en återgång till de forna klossarna.   

Även vuxna använder Lego. I Skärholmen byggdes förra året en tre meter hög julgran med legobitar. Och naturligtvis finns det byggtips och särskilda butiker samt litteratur i ämnet.

Jag har inte byggt med Lego, det fanns inte när jag var barn, däremot var meccano ganska roligt. Tyvärr motarbetades detta intresse, det var ju inte lämpligt för flickor.😥

Senaste kommentaren

11.05 | 06:59

Rött är dött, inte sött

16.03 | 19:31

"Hoppa han från tallegren" beskriver ETT moment i flykten. Ekorren kan dessförinnan ha gjort flera hopp från träd till träd, sista hoppet när han "stötte sitt lilla ben" var till en tall.

23.11 | 04:59

Den dialektala varianten där du efterlyser dialekten skulle kunna vara värmländska. Jag är inte hundra på det, men jag vet att "hocken" är "vilken" på värmländska.

29.07 | 17:19

Tyvärr förekom det mobbing bland barnen på kollo.