1. jul, 2015

Äventyrsbad

Sommarland, badlandskap, vattenland, vattenpark, actionbad, upplevelsebad, badanläggning, vattenpalats, namnen är många för det som kan sammanfattas under namnet äventyrsbad. En regnig sommar finns ju även inomhusbaden att tillgå.

Skara Sommarland som jag nämnde i gårdagens krax (30/6) räknas bl.a. för sin storlek och åkattraktioner som ett nöjesfält. I sin hemsida finns dock beskrivningen Skandinaviens största vattenpark. Ordet Sommarland ingår även i namnet på flera temaparker som innefattar någon form av äventyrsbad eller äventyrspark. Vattenpark eller vattenland innebär i regel utomhusbad med aktiviteter. Medan äventyrsbad eller upplevelsebad även kan finnas i s.k. vattenpalats eller större badhus. Några vattenparker t.ex. Tosselilla och Gustavsvik har upplevelsebad. Leksands sommarland har visserligen badanläggningar men är i första hand en äventyrspark med bergsklättring, höghöjdsbanor och liknande. Europas största äventyrsbad anses vara Tropical Islands utanför Berlin.

De första tecknen på kommande äventyrsbad var vattenrutschkanor som började dyka upp på större badplatser under 40-talet. Dessa var i regel utformade som en vanlig rutschbana men slutade i vattnet. Dessa blev med tiden allt högre och under 1980-talet började s.k. äventyrsbad bli allt vanligare. Malmstens i Åhus är en svensk tillverkare av rutschkanor och liknande till sådana badanläggningar.

2014 öppnade rutschkanan Verrückt på vattenlandet Schlitterbahn i Kansas. Attraktionen är över 50 meter hög och världens högsta vattenrutschkana. I filmklippet kan man teståka – vågar du? Inte bara barn gillar vattenrutschkana, även hundar åker gärna en tur och tränger sig även före i kön.

Äventyrspark nej tack! Har tyvärr dålig erfarenhet av sådan.😥

Senaste kommentaren

11.05 | 06:59

Rött är dött, inte sött

16.03 | 19:31

"Hoppa han från tallegren" beskriver ETT moment i flykten. Ekorren kan dessförinnan ha gjort flera hopp från träd till träd, sista hoppet när han "stötte sitt lilla ben" var till en tall.

23.11 | 04:59

Den dialektala varianten där du efterlyser dialekten skulle kunna vara värmländska. Jag är inte hundra på det, men jag vet att "hocken" är "vilken" på värmländska.

29.07 | 17:19

Tyvärr förekom det mobbing bland barnen på kollo.