4. okt, 2015

Kanelbulle

Bullfest, bullfest hela dan, var en låt av Ulf Peder Olrog, och som ingick i Rosenbloms visor (1949). Sången sjöngs bl.a. av Sigge Fürst i Frukostklubben. Sången skulle knappast ha funnits utan kanelbullen.  Sången går att höra här eller här.  

50 år senare (1999) instiftades kanelbullens dag av hembakningsrådet.  Datum för denna temadag sattes till den 4 oktober. Hembakningsrådet fyllde 40 år (1959)  och man ville fira detta på något sätt och lanserade då kanelbullens dag. Det stora uppsvinget för Kanelbullens dag kom, först 2004 då organisationen genomförde ett stort antal aktiviteter för att uppmärksamma dagen. 2006 presenterades kanelbullen som svensk specialitet i EU-projektet Café Europa. Som temadag har Kanelbullen numera fått konkurrens av kardemummabullen (se krax 15/5).

Kanelbullens dag är en dag som bagerierna runt om i landet ser fram emot med skräckblandad förtjusning. Trots att de sätter in extraresurser, har man svårt att hinna med.  Dagen kallas på skoj för kanelbullens nationaldag. Det är egentligen bara fettisdagen som kan mäta sig med kanelbullens dag. Det säljs cirka 8 miljoner kanelbullar på denna dag! En stor del av dessa konsumeras på fikarasten på våra arbetsplatser.

Den moderna kanelbullen skapades runt 1920. Då fanns varor som ransonerats under det första världskriget (1914-1918) åter tillbaka i butikerna igen. Varor som smör, sockervetemjöl och kanel var åter tillgängliga. På kaféerna och konditorierna  kunde man få en kopp kaffe och en kanelbulle och i bagerierna kunde man köpa kanelbullar. Men alla hade inte råd. Ingredienserna var dyra, därför blev bullen också för dyr för vanligt folk. Först i början av 1950-talet tog bullbakandet i hemmen fart på allvar då man hade bättre råd och kanelbullen var inte längre en lyxvara utan något vanligt folk kunde unna sig.

Hur bakar man då kanelbullar?  Förr bakade jag ofta kanelbullar, som jag frös in i mindre påsar för att ha att ta av, idag mera sällan. Det är dock inne att baka igen.

 I nyhetsmorgon i TV4 har man vid flera tillfällen bakat kanelbullar i rutan. Här kan man se hur man bakar de bästa kanelbullarna i Mitt kök. Rena kanelbullefrossan med hur man gör den perfekta kanelbullen kan ses här. En kanelbulletest har utförts av Robban som tar fika med kanelbullar på största allvar. I Göteborg har man testat färdigförpackade bullar. Kaffe och bullar tycker även Tage Danielsson är viktigt.

Det går att testa sina kanelbullekunskaper i en quiz (jfr krax 10/5), vad annars? Kanelbulle används dessutom ofta som en skämtsam benämning för snabel-a.

Till slut en liten limerick av Owe Thörnqvist som fanns på DN:s Namn och Nytt.

Kanelbullens dag i Karelen

Har nu ersatt Kanelbullespelen

Där man åt upp varann

Till dess alla försvann

Under sång… och var bra på kanelen

Versen uppskattas säkert av kanelbullepanelen🙂

Senaste kommentaren

11.05 | 06:59

Rött är dött, inte sött

16.03 | 19:31

"Hoppa han från tallegren" beskriver ETT moment i flykten. Ekorren kan dessförinnan ha gjort flera hopp från träd till träd, sista hoppet när han "stötte sitt lilla ben" var till en tall.

23.11 | 04:59

Den dialektala varianten där du efterlyser dialekten skulle kunna vara värmländska. Jag är inte hundra på det, men jag vet att "hocken" är "vilken" på värmländska.

29.07 | 17:19

Tyvärr förekom det mobbing bland barnen på kollo.