24. nov, 2015

Årets julklapp suger

 Varje år sedan 1988 har HUI (Handelns utredningsinstitut) utsett årets julklapp, som i år blev robotdammsugaren. Varje år har även valet av julklapp väckt starka reaktioner, årets val mer än någonsin tidigare, en riktig flopp faktiskt.

I år har det som vanligt spekulerats friskt i vilken produkt det ska bli. Enligt Bra Odds har donation för välgörenhet, smart watch, kolsyremaskin och kapselmaskin för kaffe toppat listan.

Både TT och TNS-Sifo har frågat svenska folket om vad som kommer att bli årets julklapp. De flesta skulle ha föredragit någon form av välgörenhet. När TT frågar folk på stan får HUI tummen ner. "Tramsig", "opraktisk", "superonödig", bättre att dammsuga själv", lyder några av omdömena. Bistånd hade varit bättre, anser flera.

I Sifos undersökning deltog 1080 personer. Topp 3 listan är följande:

1. En gåva för att hjälpa människor på flykt: 42 %

2. Smarta klockor: 12 %

3. Drönare (för privat bruk): 8 %

Även UNHCR har frågat svenska folket, samma sak, även här stod välgörenhet högst upp på listan.  Rädda barnen anser att vi ska ge ingenting som julklappPlan Sverige har en liten kort filmsnutt där  Kjell Bergqvist  lackar ur på årets julklapp.

Hur har då HUI resonerat?

För att en produkt ska kunna bli utsedd till Årets Julklapp ska ett eller flera av kriterier uppfyllas. Enligt HUI uppfyller dammsugaren alla tre kriterier:

Robotdammsugaren representerar den tid vi lever i 
Det har länge talats om det smarta hemmet och nu kan vi på riktigt säga att vi är där. Innovativ teknik driver på robotiseringen i samhället och med dagens tidspress söker vi verktyg som kan underlätta i vardagen. Robotdammsugaren kombinerar efterfrågan på hjälpredor i vardagen med ett starkt fokus på hemmet. 

Robotdammsugaren säljs i många exemplar
Robotdammsugaren växer i popularitet och funktionerna blir ständigt bättre. Fler och fler inser nyttan med en automatisk dammsugare. Redan i fjol sågs ett ökat intresse, men det är först i år vi har sett den riktiga försäljningsboomen. De säljs i många exemplar och finns i olika prisklasser och modeller.

Robotdammsugaren har fått ett nyväckt intresse
De första robotdammsugarna dök upp runt år 2000. De första modellerna på marknaden gav varierande städresultat. Men de moderna versionerna på marknaden idag har mognat, förbättrats kvalitetsmässigt och motsvarar bättre konsumenternas förväntningar och behov..

Och därmed packas roboten upp ! Den har naturligtvis testats av olika instanser. Bla. av IDG, Test.se, Råd och rön samt Robotnyheter.

En robotdammsugare är dyr. Dessutom kräver den stora ytor för att fungera bra. Detta innebär att man bör ha en god ekonomi för att klara skivan.  Eller är det ett alternativ till RUT? Har du pengar som gräs väljer du förstås en robot till golven och en robot till gräsmattan. Kanske kan dom kombineras? Åtminstonde ser de snarlika ut.

2008 års julklapp var en upplevelse, kanske dock inte som  Parlamentets deltagare 

Men barnen då!

På barnens önskelista över dyra klappar, står även en eldriven platta på två hjul, en slags elektrisk skateboard eller Minisegway.  Den kallas även hoverboard, airboardswagway, walkcar eller balansskoter och har blivit den senaste trendprylen världen över, framför allt bland barn. Det förekommer en del test, tricks och annat på nätet. Men den anses farlig och Elsäkerhetsverket har gått ut med en varning.

Nobba dyra klappar och satsa på ingenting . Måste du trots allt köpa något, välj en klassiker, som 1999 års julklapp, nämligen en bok. Passar både stora och små.🙂

Senaste kommentaren

11.05 | 06:59

Rött är dött, inte sött

16.03 | 19:31

"Hoppa han från tallegren" beskriver ETT moment i flykten. Ekorren kan dessförinnan ha gjort flera hopp från träd till träd, sista hoppet när han "stötte sitt lilla ben" var till en tall.

23.11 | 04:59

Den dialektala varianten där du efterlyser dialekten skulle kunna vara värmländska. Jag är inte hundra på det, men jag vet att "hocken" är "vilken" på värmländska.

29.07 | 17:19

Tyvärr förekom det mobbing bland barnen på kollo.