27. nov, 2015

Black Friday

Fredagen den 13 november (för två veckor sedan) var en osedvanligt svart fredag med hemska terrordåd i Paris

Andra dagar som benämnts som svarta fredagar är:

Fredagen den 18 november 1910, när ett hundratals kvinnor med Emmeline Pankhurst i spetsen, demonstrerade utanför parlamentet i London i protest mot att ett förslag om kvinnlig rösträtt avvisats. Demonstrationen urartade i kravaller och  över 100 kvinnor arresterades och misshandlades av polisen.

Fredagen den 13 maj 1927, kollapsade den tyska aktiemarknaden och har benämnts som den svarta fredagen. Efter förlusten i första världskriget befann sig Tyskland i ett ekonomiskt kaos med galopperande inflation. Vid mitten av 1920-talet spekulerade många ohämmat i aktier och finansbubblan sprack. Detta var det första varslet om den ekonomiska depression som drabbade hela världen under 1930-talet. Händelsen anses även vara avgörande för Adolf Hitlers ”framgångar”.

Fredagen den 15 juli 1927, inföll julirevolten, som även kallades svarta fredagen, när Österrikisk polis dödade 84 demonstranter och över 600 personer skadades.

Black Friday idag

Själva uttrycket Black Friday har dock en helt annan innebörd.  I USA avser det den dag som infaller dagen efter Thanksgiving d.v.s. den 4:e torsdagen i november (i år den 27/11). Denna fredag fungerar i praktiken som en klämdag som möjliggör 4 dagars ledighet. I och med denna ledighet kom dagen att bli den största shopping- och senare även readag i USA.  En av förklaringarna till namnet är att många butiker gick från förlust (rött) till vinst (svart) just denna dag. Dagen är även den inledande starten för julhandeln som pågår till och med paniklördagen.

Denna tradition började på några få platser i USA under 1960-talet och är idag allmänt  förekommande i hela USA. Det hela har följts upp av handeln på internet med fenomenet Cyber Monday med billigare priser på nätet. Dagarna tycks nästan kollidera med temadagen en köpfri dag som infaller den sista lördagen i november (i år den 28/11).

Black Friday och Cyber Monday dök upp i Sverige år 2013 när några svenska elektronikföretag och butikskedjor testade konceptet med diverse specialerbjudanden. Redan året därpå var det massor med butiker som hakade på och fenomenet var ett faktum. Det är idag det tredje året som bl.a. Elgiganten har Black Friday-rea och förra året fördubblade de sin försäljning den dagen. I år (2015) är det nästan köphysteri och ett stort antal butiker har hakat på med erbjudanden under flera dagar. Black Monday har blivit Black Weekend.  Om denna helg kommer att konkurrera ut mellandagsrean återstår att se.   

Inte alla uppskattar köphetsen. Organisationen Svenska Freds har en egen black Friday-kampanj med ett helt annat syfte och står med all säkerhet närmare den köpfria dagen.

Själv fick jag direktreklam (mail) från 7 olika företag med erbjudanden inför Cyber Monday. Vissa kändes nästan hotfulla i sin framtoning. Gradera upp dig till Windows 10 nu, det är din sista chans… annars!   Det fick inte mig att nappa på något enda.. Tvärtom…😠

Senaste kommentaren

11.05 | 06:59

Rött är dött, inte sött

16.03 | 19:31

"Hoppa han från tallegren" beskriver ETT moment i flykten. Ekorren kan dessförinnan ha gjort flera hopp från träd till träd, sista hoppet när han "stötte sitt lilla ben" var till en tall.

23.11 | 04:59

Den dialektala varianten där du efterlyser dialekten skulle kunna vara värmländska. Jag är inte hundra på det, men jag vet att "hocken" är "vilken" på värmländska.

29.07 | 17:19

Tyvärr förekom det mobbing bland barnen på kollo.