17. nov, 2015

Varning för mobilzombies

Skyltar med varning för mobilzombies har den senaste tiden synts på flera ställen i Stockholm.

Det blir mer och mer vanligt att ständigt använda sin mobiltelefon. Till och med när man promenerar eller rör sig ute på sta´n. Tiden vi lägger på att kolla nätet i våra mobiler har mer än tredubblats på två år. Fenomenet är så vanligt att ordet mobilzombie kom upp på språkrådets nyordslista för 2014.

Risken för att både bli omkullknuffad av någon mobilupptagen person eller att själv bli det har blivit påtagligt. Eller rent av påkörd av något fordon.  En person som råkat ut för detta var Jacob Sempler som ramlade in i en cyklist och var nära att bli påkörd av en bil. Han arbetar på en reklambyrå och fick en idé till varningsskyltar för mobilzombies.  Skyltarna föreställer en man och en kvinna som promenerar med blickarna fästa vid sina mobiltelefoner. Reklambyrån har satt upp skyltarna på eget bevåg på flera platser i Stockholm. Enligt Trafikkontoret är det olaga affischering och det är oklart hur länge skyltarna får vara kvar.

 I andra länder finns samma problem. I den Kinesiska staden Chongqing har trottoarerna utformats för människor som inte kan slita sig från sina smarta telefoner.

Inte bara människor är fascinerade av mobiler. Det är även gorillor på Zoo. Här är en liten filmsnutt på detta fenomen. Man bör dock inte skoja med schimpanser med sin iPad.

 Hur mobilberoende är du?  Det finns några tester på nätet att prova. Här finns ett, och här är ytterligare ett. Det finns även appar som hjälper dig att bli av med mobilberoende. Eller kanske en bok i ämnet ”Mobikett en handbok för mobilzombies”.

Enligt Internetakuten finns det 6 faktorer som kan skapa ett mobilmissbruk.

Känslan att ha makt, oförutsedda överraskningar, enkelhet sociala belöningar, enkelhet, att det är gratis samt att det är roligt.

Har det gått riktigt långt kan man ha drabbats av nomofobi. D.v.s. en fobi mot att inte ständigt vara tillgänglig och uppkopplad mot nätet med mobiltelefonen (från engelskans nomophobia; sammandragning av no mobile phone phobia). Ordet dök upp på nyordslistan år 2012.

Det finns de som insett sitt beroende och gjort något åt det. Henrik Schyffert är en av dem.

Själv har jag nästan  blivit omkullknuffad av zombies vid flera tillfällen, och blivit utskälld för att ”inte se mig för”. Det verkar finnas en väjningsplikt, även mot bakom kommande ”mobiltrafik”. Ska man verkligen vänja sig vid detta?

Jag har för egen del inte en smartphone, utan en hederlig något äldre modell utan en massa extra finesser. Behöver jag dylika finns de att hämta i min PC.  Det går bra att vänta. Blir jag uppringd när jag rör mig på sta´n eller allmänna kommunikationer, ber jag att få ringa upp om  en stund. Ringer upp själv gör jag endast i nödfall. Jag tillämpar "mobikett".🙂    

Mina rim om mobilzombies har jag placerat på sidan mera rim.  

Senaste kommentaren

11.05 | 06:59

Rött är dött, inte sött

16.03 | 19:31

"Hoppa han från tallegren" beskriver ETT moment i flykten. Ekorren kan dessförinnan ha gjort flera hopp från träd till träd, sista hoppet när han "stötte sitt lilla ben" var till en tall.

23.11 | 04:59

Den dialektala varianten där du efterlyser dialekten skulle kunna vara värmländska. Jag är inte hundra på det, men jag vet att "hocken" är "vilken" på värmländska.

29.07 | 17:19

Tyvärr förekom det mobbing bland barnen på kollo.