7. jun, 2015

Blågult

Förutom tillfällen där man hissar flaggan, där vissa regler gäller, så symboliserar blågult oftast någon form av nationalromantik eller nationalism. Vilket främst utmärker sig på  tävlingar av olika slag där man viftar med blågula flaggor eller får utmärkelser i blågula band. Vid landskamper är både spelare och publik blågula. Prisbelönta djur får rosetter (kokarder) i blågult. Vid invigningar klipps blågula band och presentpaket har även blågula band eller snören. Vid examenstillfällen excellerar man i blågula band serpentiner, girlanger och ballonger i blått och gult. Kläder har genom åren varit blågula. Mössor, T-shirts och kalsonger med gula tre kronor mot blå botten (eller spegelvänt), blågulrandiga slipsar mm.

Vår svenska fana får dock inte ha vilka nyanser som helst, utan detta regleras i en förordning som anger riktlinjerna för färgnyanserna. Färgerna definieras enligt olika färgsystemen på följande sätt:

Färgsystem

Gult

Blått

NCS 0580-Y10R

NCS 4055-R95B

PMS 116 C

PMS 301 C

Pantone (obestruket papper)

109 U

301 U

Ec 100% gul, 20% magenta

Ec 10% gul, 50% magenta, 100% cyan

Tyvärr använder vissa nationalistiska strömningar även flaggan för egna syften. En video från november 2013 visar en demonstration i Centrala Stockholm arrangerad av Svenskarnas Parti.  På bloggen ”Pettersson gör skillnad” finns två inlägg som rör flaggan. Dels ett som rör randiga flaggor (kan förväxlas med Ukrainas) och dels ett med en skröna?? där man hänvisar till Grekisk media som påstår att EU vill avskaffa alla flaggor med kors. Det finns även en politisk förening som heter blågula frågor.

I övrigt då vad är blått och gult?  Det finns ju andra flaggor med blått och gult. Det finns ju blågul ara, blå och gula brevlådor. T.o.m. blågult snus och öl och en film kallad blågula drömmar. Ett företag som satsat på blågult är IKEA som har det i sin logga, sina fasader, kundkassar mm. Gulblå däremot gäller tydligen bara det gamla uttrycket att bi slagen gul och blå samt jeansföretaget gul och blå.

Lila och violetta färger som jag tidigare skrivit om räknas ju som blåröda färger. Rött och blått ligger ju intill varandra i färgcirkeln och är blandbara till en liknande nyans.  Blått och gult tillsammans blir ju grönt. Rent koloristiskt räknas ju grönt till en egen färg varför sådana färgord inte förekommer.

Blått och gult är komplementfärger(opponenta) färger. Vårt öga är så konstruerat att vissa bilder som en enkel fyrkant eller ett kors mot en bakgrund av en sådan färg kan ge en efterbild. Om man koncentrerat stirrar på en sådan bild under 10 – 15 sekunder och sedan flyttar blicket mot en punkt på en vit yta (papper, vägg e.d.)  kommer motsatsfärgerna att framträda svagt. (Detta fungerar inte så bra på skärmen) 

Resultatet blir i princip den flagga som är landskapsflaggan för Östergötland.  Vårt öga är dock konstruerat så att färgerna inte blir rent gul – blå utan närmare orange - lila.

 

Testa gärna🙂

Senaste kommentaren

11.05 | 06:59

Rött är dött, inte sött

16.03 | 19:31

"Hoppa han från tallegren" beskriver ETT moment i flykten. Ekorren kan dessförinnan ha gjort flera hopp från träd till träd, sista hoppet när han "stötte sitt lilla ben" var till en tall.

23.11 | 04:59

Den dialektala varianten där du efterlyser dialekten skulle kunna vara värmländska. Jag är inte hundra på det, men jag vet att "hocken" är "vilken" på värmländska.

29.07 | 17:19

Tyvärr förekom det mobbing bland barnen på kollo.