22. jun, 2015

Blåa gubbar

Det är inte bara farbror blå (jfr 21/6) som är blåklädd (jfr 20/6) eller en blå gubbe! Inte heller  blåklinten som på dialekt även kallas blågubbe (jfr 19/6). 

Det finns ett flertal blå karaktärer, gubbar, typer eller figurer. Några är klassiska seriefigurer andra förekommer i sagans, filmens eller reklamens värld.  Ett flertal är rena blåskinn, andra har blå mundering (ofta som trikåer). Här tänker jag presentera några.

Blåmän

I äldre tider gjorde man inte alltid skillnad  mellan blått och svart. I fornsvenskan avsågs ibland ”blaman” vara synonymt med en mörkhyad person, i synnerhet en nordafrikan. Alla håller inte med om detta då det i Norra Afrika även finns en folkgrupp kallad Tuareger som ibland kallas ”det blå folket”, efter sina indigofärgade mantlar och turbaner som även kunde färga av sig på huden.   

 

Smurfar

Smurfarna eller Smurferna är små blå tomteliknande varelser som först förekom i en belgisk tecknad serie skapad under 1950-talet. Figurerna blev mycket populära under 1980-talet tack vare en Tv-serie och försäljning av de små plastfigurer som snabbt blev samlarobjekt bland barn och i viss mån även bland vuxna.  Smurfarna har förstås en egen hemsida och en egen kanal på Youtube samt förstås en egen smurflåt.

 

 

Fantomen

Superhjälten, Fantomen" (i original "The Phantom") skapades 1936 av Lee Falk och är idag en av världens mest populära äventyrsserier i synnerhet i Sverige, där serien har givits ut sedan 1950. Senare har även filmer och diverse spel givits ut.

 Fantomen bär mask och åtsmitande trikåer. Trikåerna är blå i Sverige, lila i USA och har internationellt sett även haft många andra färger. Ursprungligen var det tänkt att klädseln skulle vara grå då de första serierna tecknades i svartvitt.  Många har spekulerat över varför han alltid bar denna klädsel bl.a. sjunger Trazan & Barnarne om detta fenomen.

 

 

Stålmannen

Xxxxx

 

Barbaflink

Barbaflink var en av barnen i barbafamiljen. Barbaflink var en blå pojke med vetenskapliga ambitioner. Barbapapa ( den rosa huvudkaraktären) förekom  i en serie illustrerade barnböcker  under 1970-talet och gavs även ut som serietidning.

Kakmonstret

Kakmonstret är en av mupparna i  TV-serien Sesam. En lurvig blå figur som är besatt av kakor. Här är en liten snutt om lite mera mest med kakmonstret. Eller varför inte hans bästa bitar (c:a 30 min).

Ice King

Ice King är en av figurerna i äventyrsdags. En elak  blå kung som tillsammans med sin pingvin-armé försöker förstöra för de övriga figurerna i filmen.

Megamind

Ytterligare en elaking, Megamind är en blå superskurk i en animerad komedifilm från 2010. Här en trailer från filmen.

Mega Man

Mega Man är en fiktiv blå robot i en serie TV-spel  från 1987 och framåt.

Ursula

Den elaka havshäxan Ursula i den tecknade filmen Ariel, den lilla sjöjungfrun framställs i regel som blå. Här en liten filmsnutt. samt ytterligare en.

Anden i Lampan

Anden i den magiska lampan och som förekommer i den tecknade filmen om Aladdin är också blåfärgad. Filmen bygger (fri tolkning) på sagan i tusen och en natt. Här en liten filmsnutt där anden förekommer.

Den blå mannen

Den blå mannen är ett svenskt kortfilmsprojekt från 2012 av Crazy Pictures.

The Blue Man

The Blue Man är en science fiction roman från 1961.

Små blå män

Små blå män  (The wee free men)  är en fantasyroman för barn av Terry Pratchett, utgiven 2003. Boken finns även utgiven på svenska. 

The little blue man

The little blue man är en engelsk barnbok av Corbin Campbell. Ett utdrag ur boken finns att läsa här.

Blue Man group

The Blue Man Group är en organisation som framför kreativa föreställningar. På scenen uppträder medlemmarna  tre i taget. De är alltid klädda i svarta dräkter och blå masker och handskar. Bl.a. uppträdde de på melodifestivalen i Sverige år 2010

Animerade blå streckgubbar 

Blå gubbar förekommer i fler melodifestivaler. I melodifestivalen 2015 utgjorde dessa streckgubbar ett betydande inslag i Måns Zelmerlöws presentation av vinnarlåten Hero. Se ett utdrag här.

Reklamgubbe för Strepsils

Läkemedelsföretaget Strepsils reklamgubbe har i regel varit blå. Här är en liten reklamsnutt.

Iprenmannen

Ytterligare ett läkemedelsföretag gillar en blåklädd gubbe. Denne med en väst i form av en vit värktablett. Ipren använde under 10 års tid (1999-2011) reklamfilmen Iprenmannen, som sjunger visan med texten ”Jag är Ipren, den intelligenta värktabletten".  En filmsnutt kan ses här och en annan här

Vill man prova på att göra sig till ett blåskinn (dock inte ett sådant🙂), finns det alltid blått smink att köpa t.ex. här eller här eller kanske här. Vill du bli blå över hela kroppen, utan heltäckande kroppsmålning är kanske en blåstrumpa över hela kroppen det enklaste. En Zentai i form av blå kroppsstrumpa finns ju bl.a. här. Sådana blåa NA-gubbar har setts på stan och finns förevigade på Instagram. Men blått hår då?  Det får bli en annan historia!

Senaste kommentaren

11.05 | 06:59

Rött är dött, inte sött

16.03 | 19:31

"Hoppa han från tallegren" beskriver ETT moment i flykten. Ekorren kan dessförinnan ha gjort flera hopp från träd till träd, sista hoppet när han "stötte sitt lilla ben" var till en tall.

23.11 | 04:59

Den dialektala varianten där du efterlyser dialekten skulle kunna vara värmländska. Jag är inte hundra på det, men jag vet att "hocken" är "vilken" på värmländska.

29.07 | 17:19

Tyvärr förekom det mobbing bland barnen på kollo.