Om bloggande
Varför har jag kallat denna bloggsida för dagens krax? Det är väl bara kråkor och olyckskorpar som kraxar. Men eftersom skatan fått överta en del av korpens historiska dåliga renommé, tar jag mig den friheten. Kråkfågel som kråkfågel! Här kraxar jag, och har åsikter om det mesta, utan att behöva hålla mig till webbsidans övriga ämnesområden! Min blogg är en biprodukt till den övriga sidan. Jag kommer inte att prestera inlägg varje dag, långt därifrån. Det är ingen dagbok, den är bara upplagd som en sådan (teknik och upplägg inbjuder till detta).
Vad är då en blogg? Vad är skillnaden mellan en blogg och en hemsida? Min åsikt är att det som tidigare kallas hemsida idag är en webbsida eller webbplats. Orden blogg och bloggare hamnade förresten på språkrådets nyordslista år 2005.
De flesta s.k. ”personliga bloggar” är oftast, men inte alltid, anslutna i ett s.k. bloggnätverk eller bloggportal. I bloggen är själva poängen att hela tiden fylla den med information. Detta oavsett om det är intressant eller inte. En blogg ger oftast ingen större möjlighet att påverka själva strukturen på sidan, till skillnad från en webbsida. En webbsida däremot kan vara mera statisk (vilket i regel är själva poängen). Idag verkar det även bli vanligare och vanligare att man kallar alla ”privata webbplatser” för blogg.
Alla bloggar är dock inte av det privata eller personliga slaget. De finns ju en mängd olika genrer. Allt från mediebloggar, samhällsbloggar, politiska bloggar, affärsbloggar, modebloggar, stjärnbloggar, kändisbloggar o.s.v. Tidningar har bloggar , det verkar som om det som tidigare för skribenterna var en egen spalt eller kolumn, numera är en blogg. Som exempel kan ges DN. Där kallas vissa s.k. spalter t.o. med för blogg i papperstidningen. Vissa bloggar har även högre status än andra. Alla med självaktning har en blogg, det krävs nästan. Frågan är om de alltid skriver inläggen själva eller har ”proffshjälp”.
Jag har aldrig bloggat förut. Men jag har tidigare haft en hemsida (det kallades så då). I samband med att Windows 98 introducerades fanns plötsligt möjligheten till detta för vanligt folk. Denna version innehöll en lightversion av HTML. Det innebar dock en del tekniska problem jag inte rådde över. Det var främst uppkopplingen som då var genom Telia. Kapaciteten var dålig och man slängdes hela tiden ut från nätet. När deras bredband kom långt senare hade jag redan tröttnat. Men lärorikt var det. I dag har jag i princip glömt det mesta. Men det finns ju andra slag av lightvarianter numera.
Idag förekommer kurser i hur man bloggar, det har skrivits böcker och uppsatser i ämnet. Här kommer några exempel:
http://www.uppsatser.se/om/vem+l%C3%A4ser+bloggar/
http://www.uppsatser.se/om/blogg+fenomenet/?startrecord=6
http://mediestudier.bokorder.se/Article.aspx?id=1586
http://uppochhoppa.se/bloggskola/valja-bloggnamn/
http://www.lillagumman.se/ (inte så larvig som det låter)🙂
Senaste kommentaren
Rött är dött, inte sött
"Hoppa han från tallegren" beskriver ETT moment i flykten. Ekorren kan dessförinnan ha gjort flera hopp från träd till träd, sista hoppet när han "stötte sitt lilla ben" var till en tall.
Den dialektala varianten där du efterlyser dialekten skulle kunna vara värmländska. Jag är inte hundra på det, men jag vet att "hocken" är "vilken" på värmländska.
Tyvärr förekom det mobbing bland barnen på kollo.