Dax att deklarera
Inkomstdeklarationen ska vara inlämnad senast den 4 maj. Det är i dag det! Idag deklarerar vi elektroniskt, de flesta uppgifter finns redan förtryckta på den gula blanketten. Eventuell återbäring kommer för vissa, direkt in på våra konton ofta redan i juni. Förr var det december som gällde, rena julklappen för en del, katastrof för andra.
Tidigare skulle en skattmas kontrollera uppgifterna i stort sett manuellt. Även detta sker idag till största delen elektroniskt. Före datateknikens inträde skickade vi (svenska folket) in blanketter med posten, eller lämnade in den direkt vid skattekontoret. I Stockholm var det skatteskrapan vid Götgatan som gällde. Det var rena folkfesten! Det fanns särskild personal som tog emot deklarationerna och samlade dessa i stora lådor direkt vid trottoaren. Ännu tidigare när deklarationerna skulle vara Skatteverket tillhanda senast den 15 februari, brukade jag och många andra kombinera detta med att köpa semlor i kondiset strax intill. Nu är skatteskrapan ombyggd till studentbostäder och kondiset har upphört (eller ska upphöra, osäker på detta).
Här kan man fundera till lite! Hur påverkar detta vår ekonomi? Vad är lönsamt eller olönsamt? Och för vem? Man kan börja med att jämföra arbetstillfällen.
Har personalen hos skatteverket minskat? Om så är fallet, hur många? Och varför? Hur mycket mindre eller mer kostar postgången? Både beträffande arbetskraft och porto? Än så länge får man en 30-sidig broschyr tillsammans med deklaratinsblanketen, hur länge kommer det att fortsätta? Ryktet säger att det ska upphöra (sant eller falskt?) och att man i stället får hämta uppgifterna på nätet.
C:a sju miljoner blanketter skickas ut inom Sverige. Sedan ett tiotal år tillbaka granskas Stockholmarnas blanketter i Norrland. För egen del tycks det vara i Luleå. Orsaken lär vara brist på skattegranskare i Stockholm! Kostar de mer i Stockholm? Eller är det arbetstillfällen i Norrland som gäller?
Men var det bättre förr?? Läs gärna dessa skrifter!
* Dags att deklarera under 30 år
* De svenska skatternas historia
* Den svenska folkbokföringens historia under tre sekler
Eller kanske ett litet rim i detta ämne.
Hur som helst som deklarant kan man i dag i alla fall skriva ut sitt kvitto på att man deklarerat, alltid något!!🙂
Senaste kommentaren
Rött är dött, inte sött
"Hoppa han från tallegren" beskriver ETT moment i flykten. Ekorren kan dessförinnan ha gjort flera hopp från träd till träd, sista hoppet när han "stötte sitt lilla ben" var till en tall.
Den dialektala varianten där du efterlyser dialekten skulle kunna vara värmländska. Jag är inte hundra på det, men jag vet att "hocken" är "vilken" på värmländska.
Tyvärr förekom det mobbing bland barnen på kollo.