Astrids krigsdagsböcker
Det är 70 år sedan Andra världskriget tog slut. Idag uppmärksammas segerdagen den 8 maj 1945 i Europa.
I samband med 70-årsminnet av kriget ges även Astrids 17 krigsdagböcker ut i bokform. Under hela kriget klipper Astrid bl.a. ut tidningsartiklar, fotografier och kartor för att skapa sig en bild av världsläget. Hon lägger ett pussel med hjälp av den information som hon tillskansar sig genom sitt hemliga beredskapsarbete vid brevcensuren. Astrid visar i sina dagböcker hur förfärad hon var av det som hände i världen då. Utdrag ur böckerna har publicerats av både Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.
Samma år kom ju den första boken om Pippi Långstrump ut vilket jag noterade i gårdagens krax.
Astrid har inte bara varit sagotant. Hon har argumenterade om kornas rätt till bete, vilket resulterade i en ändring i djurskyddslagstiftningen 1989. Idag är de s.k. kosläppen en begivenhet.
1976 publicerades i Expressen en satirisk saga om Pomperipossa av Monismanien. Astrid skrev texten som ett inlägg i debatten om de höga marginalskatterna vilket var en direkt kritik av Gunnar Sträng.
Heja Astrid 🙂
Senaste kommentaren
Rött är dött, inte sött
"Hoppa han från tallegren" beskriver ETT moment i flykten. Ekorren kan dessförinnan ha gjort flera hopp från träd till träd, sista hoppet när han "stötte sitt lilla ben" var till en tall.
Den dialektala varianten där du efterlyser dialekten skulle kunna vara värmländska. Jag är inte hundra på det, men jag vet att "hocken" är "vilken" på värmländska.
Tyvärr förekom det mobbing bland barnen på kollo.