12. jun, 2015

Prinsessbakelse

I morgon är det prinsbröllop och till detta förväntas svenska folket fira med prinsessbakelse eller prinsesstårta. Därför har DN inlett jakten på den perfekta prinsessbakelsen. Matpatrullen, som numera ersatts med Krogkommissionen, har återuppstått för en dag för att guida bland Stockholms prinsessbakelser.

Ett vanligt år brukar väl tårtorna testas i samband med prinsesstårtans vecka som infaller den sista veckan i september och som instiftades 2004 av Organisationen Sveriges bagare & konditorer (som ju även ska baka bröllopsårtan). I flera år har organisationens konditorer, under denna vecka skänkt 10 kr av varje såld prinsesstårta och 2:50 kr av varje såld prinsessbakelse, till Kronprinsessan Victorias Fond.

Prinsesstårtan är Sveriges populäraste tårta. Varje år säljs det cirka 500 000 prinsesstårtor i Sverige. Prinsesstårtan har fått sitt namn efter prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid, döttrar till prins Carl och prinsessan Ingeborg av Danmark. Ursprungsreceptet är från prinsessornas kokbok som utgavs av hushållslärarinnan Jenny Åkerström.

 

Hur ser en prinsessbakelse ut? Det finns olika modeller. En vanlig modell är ju stubben. En annan är en liten bakelse med en kant av marsipan och vispad grädde på toppen. Ytterligare en modell är täckt med marsipan som en minitårta.

Som barn gjorde vi en fuskvariant med rulltårta som botten. Fyllningen var alltid hallonsylt. Den gröna marsipanen till kanten gick att köpa på ett bageri i närheten.  Sedan fylldes den med vaniljkräm och vispad grädde och något bär som kronan på verket. Senare har jag förstått att en äkta prinsesstårta inte innehåller sylt.

Som vuxen har jag som många andra fått fryst tårta till kafferasten på jobbet. I regel  för dåligt eller för mycket tinad. Isig eller vattnig tårta gör ingen glad.

Hur ska då en tårta vara? En beskrivning och en filmsnutt på tillverkningen kan man finna här.  Lite historik om tårtan kan läsas här. På en utländsk webbsida beskrivs den mystiska svenska tårtan. Om man absolut vill tillverka sin bakelse själv har ICA-kuriren receptet. I Älvdalen har man förstås komponerat en speciell Sofia-bakelse.

Till barnen eller till lyst, går det ju bra att sy, sticka eller virka sina bakelser och tårtor eller kanske en miniatyr i cernitlera som smycke eller till dockskåpet.

Laddat för tårtkalas🙂