Mjölk
I gårdagens inlägg kan man lätt tro att vi i Sverige dricker mer mjölk än någonsin. Detta är inte helt rätt. Vårt mjölkdrickande har kraftigt minskat sedan 1980-talet. Varumärket ”mjölk” har växlat från ”det nyttigaste en människa kan få i sig” till nästan onyttigt. Mjölken har även ansetts vara kopplad till ökad dödlighet.
Innan pastöriseringen kallades mjölken faktiskt för det vita giftet då den kunde sprida sjukdomar som tuberkulos och annat. sedan pastöriseringen slagit igenom, och till och med blivit lag i Sverige i slutet av 1930-talet, var det fritt fram för mjölken. Från 30-talet och framåt var mjölken en symbol för det typiskt svenska och var föremål för stora kampanjer där den närmast upphöjdes till en sorts nationaldryck. Men alla tål inte mjölk, och det har forskats en hel del om varför vi svenskar egentligen tål mjölk. Antalet av olika mjölkprodukter har dock ökat, bl.a. kvarg, som tidigare ansågs vara grismat och vi äter mer smör, ost och youghurt- produkter än någonsin. Men mjölk som ren måltidsdryck minskar kraftigt.
Mer om mjölk här, och titta gärna på mannen som dricker surmjölk.
Själv nöjer jag mig med en skvätt i kaffet.🙂
Senaste kommentaren
Rött är dött, inte sött
"Hoppa han från tallegren" beskriver ETT moment i flykten. Ekorren kan dessförinnan ha gjort flera hopp från träd till träd, sista hoppet när han "stötte sitt lilla ben" var till en tall.
Den dialektala varianten där du efterlyser dialekten skulle kunna vara värmländska. Jag är inte hundra på det, men jag vet att "hocken" är "vilken" på värmländska.
Tyvärr förekom det mobbing bland barnen på kollo.