Sommar, sommar
Signaturmelodin Sommar, sommar, sommar, kommer att spelas i radion idag. Programmet Sommar i P1 går igång för årets sommarsäsong. Det första programmet sändes 1959. Efter en idé av Tage Danielsson, som då var chef för radiounderhållningen på Sveriges Radio. Den första sommarvärden var Jörgen Cederberg som också var producent.
Många sommarvärdar eller sommarpratare som man också säger har varit självskrivna under många år. De har i regel både varit den första och den sista per säsong. De mest kända (legendariska) är ju Torsten Ehrenmark med 21 säsonger och Lars Ulvenstam med 22 säsonger.
Att få sommarprata anses vara en stor ära, det visar att man är någon. Varje år är det någon form av rabalder, där någon känner sig påhoppad på något sätt. Privat eller politiskt, det återstår att se. En del börjar ifrågasätta det redan innan det börjar. Ulf Lundell har som exempel meddelat att han sågar programmet trots att dottern är med. Året sommarvärdar presenteras redan i början av månaden. Både av P1 och av dagstidningarna, bl.a. i Dagens nyheter och Svenska Dagbladet. Flera av värdarna bär traditionsenlig blomsterkrans.
Det är lättare att lyssna idag med radio i mobilen. Å andra sidan tycker jag nog att programmen var lättsammare förr. Vad kan du om programmet? Här finns ett quiz.
De flesta säger sommarpratare i stället för sommarvärd (även jag). Därför kan det bli en del förväxlingar med det TV-program som kallas sommarpratarna där några av årets sommarvärdar träffas och diskuterar. Den serien sänds i 6 avsnitt senare på året och har funnits sedan 2009.
Idag kör även ett annat sommarprogram igång från Gröna Lund. Det är premiär för sommarkrysset som sänds under 9 lördagar framåt med början klockan 20:00. Programmet sänds live i TV4. Även här får man reda på artisterna i förväg.
På tisdag blir det allsång från Skansen… nu är det sommar🙂
Senaste kommentaren
Rött är dött, inte sött
"Hoppa han från tallegren" beskriver ETT moment i flykten. Ekorren kan dessförinnan ha gjort flera hopp från träd till träd, sista hoppet när han "stötte sitt lilla ben" var till en tall.
Den dialektala varianten där du efterlyser dialekten skulle kunna vara värmländska. Jag är inte hundra på det, men jag vet att "hocken" är "vilken" på värmländska.
Tyvärr förekom det mobbing bland barnen på kollo.