Farliga selfies
En selfie är ett engelskt uttryck för ett självporträtt tagen med den egna mobilen eller smartphone, för att sedan kunna lägga upp bilden på webben. Uttrycket som myntades omkring 2005 togs upp i språkrådets nyordslista 2013. Sedan har ord som groupie (bild med flera personer) och usie (bild med kändis) tillkommit. Om någon hoppar in i bilden medan bilden tas, har man blivit fotobombad. Att använda en s.k. selfiepinne blev snabbt på modet och ordet kom på nyordslistan 2014. Expressen har gjort en utvärdering av marknadens 6 bästa selfiepinnar.
Självporträtt (målade) är definitivt igen nyhet och har som genre förekommit sedan det blev vanligt med speglar på 1400-talet. Fotografiska självporträtt, eller gruppfoton där fotografen själv är med på bilden har förekommit sedan slutet av 1800-talet. Då användes stativ till kameran. En person som tidigt tog en mängd fotografiska självporträtt var August Strindberg.
De selfies som förekommer på nätet är i mitt tycke av erbarmlig kvalitet. Dålig skärpa, grodperspektiv, tillgjorda miner etc. Det finns även namn på några av dessa som t.ex. duck face eller stoneface. Visserligen finns det en mängd tips på hur man tar bra eller bättre eller rent av perfekta bilder. Men en från början dålig bild blir inte bra, inte ens med photoshop.
Många selfies anses vara en fara både för fotografen och omgivningen. Vissa museum, konstgallerier och arenor har förbjudit användande av selfiepinnar som en säkerhetsåtgärd eller för att den blir en distraktion för besökaren. I övrigt har jakten på coola eller häftiga bilder ibland gått för långt. Räcker det inte med de mobilzombies vi redan krockar med.
I Ryssland har detta tydligen eskalerat och den ryska polisen har nyligen gått ut med en kampanj som varnar för riskabla situationer där ungdomar dödats av handgranater, tåg etc.
Oron som varit beträffande semesterbilderna i samband med panoramafriheten (se gårdagens krax) är dock över för tillfället. Ta dock bilder på Eiffeltornet i dagsljus, i kvällsljus kan det vara förbjudet.
Själv tar jag ytterst sällan bilder med mobilen och definitivt inga selfies. En riktig kamera är alltid bäst.🙂
Senaste kommentaren
Rött är dött, inte sött
"Hoppa han från tallegren" beskriver ETT moment i flykten. Ekorren kan dessförinnan ha gjort flera hopp från träd till träd, sista hoppet när han "stötte sitt lilla ben" var till en tall.
Den dialektala varianten där du efterlyser dialekten skulle kunna vara värmländska. Jag är inte hundra på det, men jag vet att "hocken" är "vilken" på värmländska.
Tyvärr förekom det mobbing bland barnen på kollo.