Vem var Olle och är Olle okej?
Olle är ett nordiskt mansnamn och känt som dopnamn sedan 1856. Namnet slog igenom under 1800-talet och var mycket populärt på 1920-talet. Andra namnformer är Ole och Ola. Olle är förmodligen ett smeknamn för Olaus eller Olavus, som i sin tur är en latinisering av Olof.
Namnet Olof förekommer i ett flertal former. Olof, Olov i Sverige och Olaf eller Olav i Norge och Olafur på Island. Samtliga namnvarianter kommer ur det fornnordiska Oleifr som betyder ättling eller fädrens arv. I Norge är Olav ett traditionellt kunganamn. Andra gamla historiska kändisar med namnet (eller namnvarianter) var:
Olof Trätälja, Olof Skötkonung, Olaf den helige, Olaus Petri.
Modernare kändisar är förstås: Olle i Olles skidfärd och Mors lilla Olle samt Olle Bull (se bilden)
Latinisering av namnet.
Latiniseringen av många mansnamn och spridningen av dessa (ex. Olaus/Olle) anses kunna spåras till djäknarna som vid vandringar på landsbygden spred latinska ord och kyrkonamn. Några exempel är Olaus, Mattias och Magnus. Som blivit till Olle, Mats och Måns. Dessa namn har i förlängningen även blivit upphov till uttryck som: ”Mota Olle i grind”, ”ta sin Mats ur skolan”, och ”mat för Måns”. Olle är ett gammalt namn på en tjur, Mats var en benämning på en odugling och Måns för någon som var otymplig, dum eller korkad.
Mota Olle i grind
Att mota Olle i grind är ett talesätt som uttrycker viljan att ta uti med ett potentiellt problem i god tid eller att stoppa någon innan det gått för långt. uttrycket är känt sedan 1848 och Olle var förr ett vanligt tjurnamn. Innebörden var alltså att man skulle hindra den farliga tjuren innan det gått för lång. Det var alltså bättre att mota Olle i grind och ta sin Mats ur skolan. Jämförbart med att ”det är bättre att stämma i bäcken än i ån”.
Övrigt: Mota Olle i grind, heter även en roman av Olle Hedberg (1938).
Olle Bull
Mota tjuren Olle i grind, får mig att tänka på seriefiguren Olle Bull (bull=tjur). Olle Bull ska dock inte förväxlas med den kände violinisten Ole Bull.
Olle Bull var en amerikansk humoristisk äventyrsserie i riddarmiljö, skapad 1935 av Ralph Briggs Fuller. Originaltiteln var "Oaky Doaks".Serien debuterade i dagspressen den 17 juni 1935 men lades ned 1961. Serien publicerades på svenska i Året Runt och Dagens Nyheter samt i tidiga nummer av 91:an. (Samt i 91:ans jubileumsnummer nr 14/1982.) En annan något senare seriefigur i riddarmiljö är Prins Valiant (1937)
Är Oaky Doak, Okej?
Frågan är varför serien kallades Oaky Doaks? En förklaring är att det kommer från : "Okeydoke" som är en kortare variant av "okeydokey". Uttrycket Okeydokey lär ha koppling till förkortningen OK (okey) på svenska okej. Förkortningen har flera olika förklaringar. En är användandet i den amerikanske presidenten Van Burens återvalskampanj 1840 där hans smeknamn var Old Kinderhook. OK användes som slogan i hans kampanj.
Olle och Olles brorsa.
Olle kallas numera en tjock ylletröja. Som ursprungligen användes av Försvarsmakten. Namnet kommer från kapten Gustaf Adolf Ohlson (1845–1931) vid Jönköpings regemente, som lät
tillverka en typ av grå ylletröja som skulle användas i armén. Senare tillkom en stickad yllemössa som skämtsamt kallades för
Olles brorsa. Mössan tillverkades i färgerna grå, grön och blå. Mössmodellen gick också under namnen gökbomössan efter filmen med samma namn och myrstacken för att den kliade så fasligt. Denna mössa är idag ganska vanlig under namnet beaniemössa.
Här är några små filmsnuttar om historien bakom tröjan respektive mössan.
Mycket att tänka på beträffande Olle som inte har någon egen namnsdag. Han får förstås fira både Olof (29/7) och Olaus (19/4). Frågan är om det är okej eller bullshit.
Senaste kommentaren
Rött är dött, inte sött
"Hoppa han från tallegren" beskriver ETT moment i flykten. Ekorren kan dessförinnan ha gjort flera hopp från träd till träd, sista hoppet när han "stötte sitt lilla ben" var till en tall.
Den dialektala varianten där du efterlyser dialekten skulle kunna vara värmländska. Jag är inte hundra på det, men jag vet att "hocken" är "vilken" på värmländska.
Tyvärr förekom det mobbing bland barnen på kollo.