Ove
Idag den 13 februari har Ove namnsdag. Namnet Ove har funnits i almanackan på detta datum sedan år 2001, tidigare den 14 april. Före 1988 fanns namnet inte alls med i namnlängden. Ove var ett modenamn på 1940-talet och har sedan dess inte varit något vanligt dopnamn. Namnet har sedan länge haft lite av en töntstämpel över sig. Under 2000-talet har flertalet av 40-talisterna varit 60-plussare och idag har många passerat 70-strecket.
En liten koll i en ordlista har dessutom resulterat i ett flertal ord som börjar med ove…, nämligen: ovett, ovettig, ovetande, overksam, overklig, ovederhäftig, ovedersäglig, ovederlägglig, ovederstygglig, over, overall, oveten, overifierad. Hur ska man tolka detta??
Kanske var det därför namnet Ove valdes både i TV-serien Solsidan och till boken ”En man som heter Ove”.
I Solsidan heter en av huvudkaraktärerna Ove Sundberg, en snål och allmänt jobbig typ. I programmet Hellenius hörna berättar Felix Herngren om hur man ”spånat fram rollkaraktären Ove”, men även hur han upptäckte att det fanns en verklig person med detta namn. Verklighetens Ove Sundberg fick förstås inte vara ifred, och har givetvis gett sin synpunkt på det hela.
Romanen”En man som heter Ove” (här heter han Lindahl) av författaren Fredrik Backman gavs ut år 2012 och filmatiserades senare med Rolf Lassgård i huvudrollen. Filmen hade premiär den 25 december 2015. Inför guldbaggegalan 2016, nominerades filmen till flera priser, bl.a. i kategorin bästa film. Filmen är även Sveriges Oscarsbidrag för 2016 års bästa icke engelskspråkiga film. I Sverige har filmen setts på bio av mer än 1,7 miljoner svenskar. 58 länder har visat intresse för filmen (USA inräknat).
En recension av filmens surgubbe finns att läsa här och en trailer kan ses här. Filmen kan ses på viaplay och förstås även köpas som DVD. Rolf Lassgård har även berättat om sin roll i Nyhetsmorgon (TV4).
I januari 2015 hade en scenversion, en enmansföreställning med Johan Rheborg, med sagda Ove premiär på teater Rival i Stockholm, då med utsålda hus. Två nya föreställningar kommer i december 2016.
Inte lätt att heta Ove…. Men vi får väl se hur det går för filmen på Oscarsgalan nästa år? Det är bara att hålla tummarna!🙂
Senaste kommentaren
Rött är dött, inte sött
"Hoppa han från tallegren" beskriver ETT moment i flykten. Ekorren kan dessförinnan ha gjort flera hopp från träd till träd, sista hoppet när han "stötte sitt lilla ben" var till en tall.
Den dialektala varianten där du efterlyser dialekten skulle kunna vara värmländska. Jag är inte hundra på det, men jag vet att "hocken" är "vilken" på värmländska.
Tyvärr förekom det mobbing bland barnen på kollo.